مهریه مالی است که در هنگام عقد نکاح از طرف مرد به مالکیت زن در میآید.چیزی که به عنوان مهر قرار داده می شود، باید ارزش مالی داشته باشد و در عرف در قبال آن پول پرداخت شود. در کشور ما به طور معمول و رایج اموالی همچون سکه بهار آزادی،وجه رایج،اموال غیرمنقول اعم از زمین،خانه و آپارتمان،باغ و. . . به عنوان مهریه قرار داده می شود. مهریه یا به صورت عندالمطالبه است و یا عند الستطاعه.وقتی مهریه عندالمطالبه باشد به محض وقوع عقد ازدواج زن می تواند مهریه را درخواست کند و مرد طبق سند رسمی ازدواج مکلف به پرداخت تمام مهریه است و به هر دلیلی که مرد توانایی پرداخت یکجای مهریه را نداشته باشد و بخواهد به صورت تقسیطی پرداخت نماید اثبات این موضوع که او توان مالی ندارد و نمی تواند مهریه را نقداً بدهد با مرد است و زن نیازی ندارد که در دادگاه ثابت کند،مرد از تمکن مالی لازم برای پرداخت مهریه برخوردار است.
اما در مهریه عندالاستطاعه اگر زن تقاضای مهریه نماید ،این تکلیف بر عهده اوست که ثابت کند مرد از دارایی و اموال کافی جهت پرداخت مهریه برخوردار است، و بر عکس مرد در اینجا نیازی ندارد که برای دادگاه دلیل بیاورد که قادر به پرداخت مهریه نمی باشد. در این نوع مهریه این امتیاز برای مرد در نظر گرفته شده تا زن نتواند تحت هر شرایطی و هر زمانی که اراده کند با توسل به مهریه او را تحت فشار قرار دهد.
مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت:
با توجه به مقررات جدیدبرای مطالبه مهریه از شوهربایدبه اجرای ثبت اسناد رسمی مراجعه نمود..زن میتواند قباله ازدواج خود را به دفترخانه محل ثبت عقد ارائه کند و تقاضای صدور اجرائیه کند. سپس با اجراییه به اداره ثبت مراجعه و مهریه خود را مطالبه کند. در این روش زوجه باید هزینه اجرایی را هم که برابر با نیم عشر دولتی است پرداخت کند که بعدا این هزینه از شوهر گرفته خواهد شد. برای اجرای مهریه مالی اعم از وجه نقد یا مال منقول (ماشین، موبایل یا…) و یا مال غیر منقول (ملک) توقیف میشود البته به شرط اینکه جزو مستثنیات دین نباشد. بنابراین گامهای زیر باید به ترتیب طی شود:
۱- مراجعه به دفترخانه محل ثبت عقد و ارایه قباله ازدواج.
۲- مراجعه به اداره ثبت محل با همراه داشتن اجراییه صادره از دفترخانه.
۳- پرداخت نیم عشر دولتی: بابت اجرای اسناد رسمی نیم عشر مبلغ اجراییه گرفته میشود نیمعشر مزبور را حقالاجرا میگویند. (ماده ۱۳۱ قانون ثبت ) حقالاجرا حقی است به صورت پول که دولت از بابت اجراییه اسناد رسمی میگیرد که پنج درصد مبلغ اجراست.
۴- معرفی اموالی برای توقیف.به موجب آیین نامه اجرایی اداره ثبت، معرفی مال جهت توقیف، ۱۰ روز پس از ابلاغ اجراییه است.
هریه تا سقف۱۱۰ سکه:
این تصور که در قوانین جدید ، مهریه تا سقف ۱۱۰ عدد سکه مجاز است و اینکه قاضی به پرداخت بیش از ۱۱۰ سکه رای نمی دهد ، کاملا اشتباه است
بعد از صدور رای دادگاه در خصوص پرداخت مهریه ، چنانچه زوج دادخواست اعسار (ادعای عدم توانایی مالی) ارائه ندهد و یا پس از رسیدگی ، اعسارش پذیرفته نشود، موظف است مهریه را یکجا پرداخت کند.
اگر دادخواست اعسار پذیرفته شود دو حالت زیر را میتوان متصور شد؛
مهریه تا سقف ۱۱۰ سکه (از ۱ تا ۱۱۰ سکه) در اینصورت باید تمامی مهریه پرداخت شود ، این پرداخت یکجا نیست و در واقع براساس پذیرش اعسار ، تقسیط میشود .اما چنانچه زوج جهت پرداخت اقساط اقدامی نکند ، راهی زندان خواهد شد.
مهریه بیش از ۱۱۰ سکه تعیین شده در این وضعیت ، در ابتدا باید ۱۱۰ سکه مطابق دادنامه اعسار، پرداخت شود . حال چنانچه زوج ۱۱۰ عدد سکه از مهریه را بپردازد ولی مابقی را ندهد ، دیگر برای دریافت بیش از ۱۱۰ سکه نمیتوان او را به زندان انداخت. بلکه فقط میتوان از او اموالی را به دادگاه معرفی و توقیف کرد.و اگر اموالی جهت توقیف نداشت فقط میتوان صبر کرد تا مالی از ایشان جهت وصول یافت شود.
نجمه قیاسوند دانش آموخته رشته حقوق قضایی و ارشد حقوق خصوصی از دانشگاه خوراسگان اصفهان، وکیل پایه یک دادگستری از وکلای جوان،با انرژی و متعهد گروه وکلای مهر اصفهان می باشد که به صورت تمام وقت و هر زمان که نیاز باشد پی گیری پرونده های حقوقی شما را برعهده می گیردوتمامی مراحل پیشرفت پرونده در دادگستری را به صورت دقیق وکامل به اطلاع موکلین خود می رساندو همواره سعی بر این است که در کوتاه ترین زمان ممکن وبا اخذ حق الوکاله مناسب پرونده های شما را به نتیجه مثبت برساند.وی با تجربه وکالت در پرونده های حقوقی،کیفری و خانواده و…..افتخار خدمت گذاری به همشهریان اصفهانی خود را دارد.

تلفن وکیل در اصفهان